USA a EÚ oficiálne začali rokovania o zóne voľného obchodu

17.06.2013 Celý región

Enniskillen 17. júna (TASR) - Spojené štáty a Európska únia (EÚ) dnes oficiálne odštartovali rokovania o vytvorení zóny voľného obchodu. Najambicióznejšia dohoda o voľnom obchode na svete by mala viesť k vytvoreniu stoviek tisícov nových pracovných miest a zrýchleniu ekonomík na oboch stranách Atlantiku, informovala agentúra Reuters.

Hodnota obchodu medzi USA a EÚ denne predstavuje takmer 3 miliardy USD (2,25 miliardy eur). Dohoda môže ročne zvýšiť hodnotu výkonu ekonomík EÚ aj USA o viac než 100 miliárd USD každú, čo je lákavá perspektíva predovšetkým po devastujúcej európskej dlhovej kríze.

Prvé kolo rokovaní o vytvorení najväčšej zóny voľného obchodu na svete, ktorá by zahŕňala viac než 800 miliónov obyvateľov, by sa malo začať už v júli, uviedli dnes na okraji summitu skupiny G8 v severoírskom meste Enniskillen šéf Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a prezident USA Barack Obama. Odbúranie ciel a ďalších obchodných bariér má predovšetkým podporiť rast a tvorbu pracovných miest.

"Pred dvomi rokmi by nikto nestavil na to, že USA a Európa budú schopné začať s rokovaniami o tomto transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP)," povedal Barroso.

Podľa výpočtov EÚ by dohoda o voľnom obchode únii priniesla zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 120 miliárd eur ročne a vytvorenie 400.000 nových pracovných miest. To znamená, že každá domácnosť v EÚ by z toho profitovala 545 eur ročne.

Na EÚ a USA spoločne pripadá takmer polovica globálnej ekonomiky a približne tretina svetového obchodu. Obchod však stále brzdia rozdielne technické normy, bezpečnostné štandardy a protimonopolné predpisy.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by mala byť dohoda o voľnom obchode uzavretá. "Nedokážem presne povedať, ako dlho budú rokovania trvať," uviedol Barroso. USA a EK dúfajú, že rokovania, ktoré bežne trvajú niekoľko rokov, uzavrú do konca roka 2014.
 

Vyberte región